czwartek, 18 kwietnia 2013

B-DAY CAKE!

Zbliżają się urodziny Louisa (do tych co uważają mnie za wariatkę bo piekę tort na urodziny kota - owszem, jestem wariatką ;)) w związku z tym postanowiłam upiec tort :D Jak powszechnie wiadomo uwielbiam siedzieć w kuchni, gotować, piec i pichcić ale ostatnio nie mam aż tyle czasu więc zdecydowałam zrobić proste ciasto przekładane śmietaną i dżemem :) 



Zacznijmy więc od części głównej czyli biszkoptu. Szczerze mówiąc wolę kakaowe biszkopty więc taki też postanowiłam upiec :D


 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao





  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  3. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy (a miskę dać kotu do wylizania albo innemu zwierzowi :D) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
  5. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.




Po upieczeniu ciasta czekamy aż biszkopt ostygnie, w międzyczasie ubijamy śmietanę. Kiedy biszkopt jest już letni można go przekroić na parę części i przełożyć dżemem oraz śmietaną - tak robimy z każdą warstwą i "składamy" tort :) Na koniec ciasto obkładamy kremem i dekorujemy wg uznania :)




1 komentarz:

  1. tort wygląda przepysznie ! Twój kot ma ogromne szczęście ;-)

    pozdrawiam ;-)
    http://sowkamadraglowka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń