wtorek, 19 lutego 2013

Risotto ze szpinakiem i winem

Składniki:


  • szklanka ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
  • 500g szpinaku
  • kieliszek białego wina wytrawnego/półwytrawnego  (osobiście używam win ze szczepu chardonnay, bo dodają charakteru potrawie)
  • jogurt
  • czosnek (5-6 ząbków)
  • cebulla
  • 2 kostki bulionowe / bulion 1l
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa






















  1. Obierz i pokrój w kostkę cebulę i czocha oraz wrzuć na patelnie z rozgrzaną oliwą
  2. Po 5min wrzuć suchy ryż i mieszaj
  3. W miedzy czasie zagotuj bulion i po czym dolewaj go do ryżu
  4. Kiedy ryż zmięknie, a bulion się zredukuje dodaj szpinak i wymieszaj całość
  5. Po chwili wlej kieliszek wina i znów wymieszaj
  6. Na koniec dodaj jogurt, łyżkę soli, łyżkę pieprzu i szczyptę cukru
  7. Potrzymaj jeszcze na palniku aż zgęstnieje
  8. Podaj risotto z użytym winiaczem ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz