wtorek, 19 lutego 2013

Krem z marchwii i pieczonej papryki

Jednymi z zalet tego kremu jest to, że po pierwsze dupa nam od niej nie urośnie (podobnie jak od kapuścianej ^^), po drugie marchew podkręci kolor naszej skóry i po trzecie: nie musimy się martwić, że coś nie wyjdzie bo i tak na koniec wszystko jest blendowane ;p


Składniki:


  • 1 killo marchwi
  • 2 papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebulle
  • masło
  • 2 kostki rosołowe/ 1,5l bulionu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, papryka w proszku


  1. Paprykę smarujemy tłuszczem i wraz z czosnkiem wrzucamy na 200° do piekarnika
  2. W garnku roztapiamy masło
  3. Obieramy i kroimy cebullę w drobną kostkę, po czym wrzucamy do garnka
  4. Kroimy umytą marchew na mniejsze kawałki
  5. Podsmażoną cebullę zalewamy 1,5l bulionu i dodajemy marchew
  6. Usuwamy gniazda nasienne z papryki
  7. Kiedy marchew zmięknie dodajemy czocha i paprykę  (jak za bardzo się przyjara to się nic nie stanie ;))
  8. Blendujemy wszystko
  9. Doprawiamy (ja wolę wersję bardziej pikantną, ale dodałam też dodatkowo trochę sosu sojowego)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz