wtorek, 19 lutego 2013

Przepis na dziś – ziemniaki pod beszamelem



Łatwe i wzglednie szybkie danie, idealne kiedy nie wiesz co zrobic na obiad lub znajomi maja Cie odwiedzic za pol godziny. Do przygotowania go potrzebujesz tylko paru niewyszukanych skladnikow :

  • 1KG ziemniakow
  • ½l mleka
  • 40g mąki
  • 40g masła
  • ser
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Ziemniaki obieramy lub jesli mamy mlode to pozostawiamy ze skorka i tylko myjemy (takie smakuja lepiej). Kroimy w cwiartki i gotujemy na polmiekko w lekko osolonej wodzie.
W miedzyczasie kroimy badz trzemy ser, ktorym posypiemy gore.


A teraz zabieramy sie za sos: W garnku roztapiamy maslo, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy zrobi sie "zasmazka" dolewamy mleko oraz doprawiamy sola, pieprzem i szczypta galki muszkatolowej.

Nastepnie wylewamy sos na ziemniaki i posypujemy serem oraz opcjonalnie ziolami:
Nastepnie wkladamy naczynie zaroodporne do piekarnika i pieczemy do zrumienienia na 200°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz