czwartek, 28 marca 2013

Zupa pieczarkowa!


Wielu ludzi twierdzi, że pieczara to nie grzyb....moim zdaniem i tak i nie (niby wygląda jak grzyb, ale smakuje dość "bezkształtnie" ;P Dziś wzięłam się za zupę na bazie tych "grzybów", których smak podkręciłam smażoną cebullą i suszonymi prawdziwkami (prezent od mamusi) :) Dla liczących kcal to tylko 53kcal/100g :D


 

  • 500g pieczarek

  • 500g cebulli

  • 1,5l bulionu warzywnego

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • garść suszonych grzybów

  • sól, pieprz, ziele angielskie

 


  1. Odpalamy bulion by się zagotował

  2. W międzyczasie kroimy cebullę i pieczarki w piórka/plastry

  3. Następnie wrzucamy cebulę na patelnie, solimy i szklimy

  4. Dodajemy pieczarki i smażymy do zmniejszenia objętości

  5. Wrzucamy zawartość patelni do garnka z bulionem i zmniejszamy ogień

  6. Wrzucamy suszone grzyby pokruszone

  7. Dodajemy jogurt i doprawiamy

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz