poniedziałek, 25 marca 2013

Reda -> Francja -> Paryż

W związku z moim zamiłowaniem do wszystkiego (dosłownie wszystkiego) co pochodzi z Francji postanowiłam stworzyć w mieszkaniu jej namiastkę :D To co kojarzy mi się z tym krajem to Wieża Eiffla, Pola Elizejskie, ślimaki i żabki :D, ale też świetne wina i oczywiście zupa cebulowa - perfekcyjne połączenie cebuli i wytrawności wina :D Niżej znajduje się przepis na wg mnie idealną cebulową ;)



900 g cebuli
2 łyżki oliwy
350 ml białego wytrawnego wina
1,5 litra bulionu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz




  1. Cebullę kroimy w piórka, a w garnku rozgrzewamy oliwę.
  2. Wrzucamy cebulę do garnka i dodajemy szczyptę soli.
  3. Cebulę szklimy a gdy zacznie przywierać do dna wlewamy wino i zostawiamy na 10 minut.
  4. Wlewamy wcześniej ugotowany bulion i całość gotujemy godzinę.
  5. Na koniec doprawiamy pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatołową
Można też wlać zupę do bulionówek przykryć serem oraz ciastem francuskim i zapiec w piekarniku

BON APPETIT


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz