Risotto ze szpinakiem i winem
Składniki:
- szklanka ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
- 500g szpinaku
- kieliszek białego wina wytrawnego/półwytrawnego (osobiście używam win ze szczepu chardonnay, bo dodają charakteru potrawie)
- jogurt
- czosnek (5-6 ząbków)
- cebulla
- 2 kostki bulionowe / bulion 1l
- sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
- Obierz i pokrój w kostkę cebulę i czocha oraz wrzuć na patelnie z rozgrzaną oliwą
- Po 5min wrzuć suchy ryż i mieszaj
- W miedzy czasie zagotuj bulion i po czym dolewaj go do ryżu
- Kiedy ryż zmięknie, a bulion się zredukuje dodaj szpinak i wymieszaj całość
- Po chwili wlej kieliszek wina i znów wymieszaj
- Na koniec dodaj jogurt, łyżkę soli, łyżkę pieprzu i szczyptę cukru
- Potrzymaj jeszcze na palniku aż zgęstnieje
- Podaj risotto z użytym winiaczem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz