Użyta w tym przepisie pasta, jest używana na ogół do madras curry, ja jednak zrobiłam z niej marynatę do mięcha. Madras
Curry pochodzi z południowych Indii i swoją nazwę zawdzięcza nazwie
miasta Madras, dziś znanego jako Chennai. Podaję przepis dla mniej
leniwych ;)
Filety z piersi kurczaka oczyściłam i marynowałam ok. 3-4h w
paście. W międzyczasie zrobiłam surówkę z pekińskiej doprawionej sosem
sweet chili. Kurczaka wrzuciłam na rozgrzanego grilla i piekłam ok 7 min
z obu stron.
Pasta Madras:
- Zielone chilli, 3 małe papryczki
- Olej, 5 łyżek
- Czosnek, 7 ząbków
- Goździki, 3szt
- Cebula, 2 duże sztuki, posiekane
- Imbir, 2,5cm, zmielony
- Kardamon 10g
- Kurkuma i chilli, 1 łyżeczka
- Sól, szczypta
- Kmin 1,2 łyżeczki
- Kolendra 1/2 łyżeczki
- Garam masala, 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka
- Przecier pomidorowy, 400ml
- Liście kolendry, garść
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz