Za każdym razem kiedy odwiedzam mamę, ta dosłownie wpycha mi prowiant, jakbym miała wiecznie pustą lodówkę :D Oczywiście jedzeniem nigdy nie pogardzę a w szczególności jeśli to coś czego albo nie mam czasu zrobić, albo mi się nie chce (nawet w kuchni czasem mam lenia). Dziś pokażę, że zaprawione buraki nie tylko nadają się do kotleta ale też można zrobić z nich całkiem niezłą zupkę ;) Czas ok. 20 minut
A tak btw. zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego
Zużyłam:
- Mały słoik buraków od mamy <3
- 2 ząbki czocha
- 3 łyżki śmietany
- bulion warzywny
- sól, pieprz
- Bulion zagotować.
- Wrzucić buraki i ponownie zagotować.
- Obrane ząbki czosnku przecisnąć do zupy przez praskę.
- Dodać śmietanę-do osobnego naczynia nalać trochę zupy, dodać śmietanę i zamieszać po czym wlać do zupy (żeby śmietana się nie zważyła).
- Doprawić solą i pieprzem
- Podawać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz