Chicken tikka masala to potrawa o dziwo wymyślona w Wielkiej
Brytanii, natomiast bazuje na przyprawach i recepturach kuchni
indyjskiej. Istnieje dużo metod jej podawania m.in. z jogurtem i
chlebkiem, ja jednak wolę ryż (od chleba dupa rośnie xD).
Składniki:
- kurczak ok. 200g
- sól, pieprz świeżo mielony
- ryż ...hmmm niecały kubek
Marynata:
- jogurt naturalny ok 100g
- łyżeczka oliwy
- po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mieszanki tikka masala
Sos:
- przecier pomidorowy.....dodałam na oko
- 2 ząbki czocha
- 2 łyżki masła
- po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw tikka masala
- 1 łyżeczka cukru
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 5-6 łyżek jogurtu
- Kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem
- Wylej na kurczaka wcześniej zrobioną marynatę i wymieszaj (najlepiej zrobić to dużo wcześniej żeby kurczak się dobrze zamarynował)
- Mięso podsmażyć na patelni
- Ugotować rysh
- W międzyczasiew garnku roztopić masło razem z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier, sos sojowy i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować.
- Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie.
- Na koniec zdjąć z ognia i dodać jogurt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz