wtorek, 19 lutego 2013

Chicken tikka masala


Chicken tikka masala to potrawa o dziwo wymyślona w Wielkiej Brytanii, natomiast bazuje na przyprawach i recepturach kuchni indyjskiej. Istnieje dużo metod jej podawania m.in. z jogurtem i chlebkiem, ja jednak wolę ryż (od chleba dupa rośnie xD).


Składniki:


  • kurczak ok. 200g
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • ryż ...hmmm niecały kubek

Marynata:


  • jogurt naturalny ok 100g
  • łyżeczka oliwy
  • po 1 łyżeczce: startego imbiru, sproszkowanego cynamonu, ostrej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mieszanki tikka masala

Sos:


  • przecier pomidorowy.....dodałam na oko
  • 2 ząbki czocha
  • 2 łyżki masła
  • po 1 łyżeczce: ostrej papryki, słodkiej papryki, sproszkowanego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw tikka masala
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek jogurtu

  1. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem
  2. Wylej na kurczaka wcześniej zrobioną marynatę i wymieszaj (najlepiej zrobić to dużo wcześniej żeby kurczak się dobrze zamarynował)
  3. Mięso podsmażyć na patelni
  4. Ugotować rysh
  5. W międzyczasiew garnku roztopić masło razem z czosnkiem. Podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez minutę, dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier, sos sojowy i sól, świeżo zmielony pieprz i zagotować.
  6. Dodać obsmażone kawałki kurczaka i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 10 - 15 minut, lub do czasu aż mięso będzie idealnie miękkie.
  7. Na koniec zdjąć z ognia i dodać jogurt.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz