W związku z moim zamiłowaniem do wszystkiego (dosłownie wszystkiego) co pochodzi z Francji postanowiłam stworzyć w mieszkaniu jej namiastkę :D To co kojarzy mi się z tym krajem to Wieża Eiffla, Pola Elizejskie, ślimaki i żabki :D, ale też świetne wina i oczywiście zupa cebulowa - perfekcyjne połączenie cebuli i wytrawności wina :D Niżej znajduje się przepis na wg mnie idealną cebulową ;)
• 900 g cebuli
• 2 łyżki oliwy
• 350 ml białego wytrawnego wina
• 1,5 litra bulionu
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Cebullę kroimy w piórka, a w garnku rozgrzewamy oliwę.
- Wrzucamy cebulę do garnka i dodajemy szczyptę soli.
- Cebulę szklimy a gdy zacznie przywierać do dna wlewamy wino i zostawiamy na 10 minut.
- Wlewamy wcześniej ugotowany bulion i całość gotujemy godzinę.
- Na koniec doprawiamy pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatołową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz