Ciasto za paznokciami czyli mój żywioł
Co można zrobić z drożdży, mąki i odrobiny mleka?...Dziś postanowiłam zrobić z mojego mieszkania piekarnię i robię domowe bułeczki :D Oczywiście mój kot jak zwykle mi pomagał wraz z moim paparazzo ;) Btw. w przepisie podaję zwykłą mąkę, jednak ja używam pełnoziarnistą....wiecie, pozoruję że jestem fit :D Dodałam też trochę otrębów by ciasto się nie kleiło za bardzo.
Składniki
mąka, 40 dag
drożdże, 25 g
cukier, 1 łyżeczka
sól, 1 1/2 łyżeczki
mleko, 120 ml
letnia woda, 170 ml
oliwa, 1 łyżka
- Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą
- Dodać mleko
- Mąkę przesiać i dodać sól, oliwę i wodę
- Ciasto dobrze wyrobić ( ok 10 min)
- Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Następnie wyrobić jeszcze przez chwilę
- Podzielić ciasto na części i uformować bułeczki,
- Pozostawić na ok 15 min do wyrośnięcia.
- Posmarować bułeczki oliwą i piec 15 min w 230 st.
- Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz